nieuwe bieren

Het is weer voorbij, die mooie zomer.. (allez bijna)

Dag beste klanten,

Ik hoop dat jullie allen met volle teugen genoten hebt van de zomer en om deze zomer af te sluiten stel ik jullie graag nog een nieuw biertje voor nl.: een Ouwen Duiker: kijk hier voor de sappige details.
Voor we de herfst induiken en aan een drukke periode beginnen ga ik eerst nog eens kort mijnn batterijen opslaan: jullie favoriete café is eventjes dicht op vrijdag 22 september 2017.  Jammer genoeg kan ook mijn “pop-up” cafébaas niet

aanwezig zijn . We zijn wel open op zaterdag 23  en zondag 24/9/2017. en verwacht ik jullie in grote getale.

De mensen die er vorig jaar bij waren kunnen het bevestigen: de Fado-namiddag was top . Wel beste mensen,

“diene schone gast”  – Rui Oliveira – komt terug en dit op zondag 26 november, misschien nu al een datum om vast te leggen ?

Later in ‘t jaar geef ik nog een beetje meer uitleg hieromtrent maar voel je je geroepen om er bij te zijn dan

kan je al inschrijven. Voor hen die er niet kunnen bij zijn, geef ik mee dat  Rui Oliveira op zaterdag 25/11 nog een concert geeft in de “Appel van Verleiding” te Merendree.

Nog een fijn en zonnig weekend !

Mia

Het Smiske en bieren op vakantie

Beste klanten ,

Voor de grote vakantie van start gaat  bezorg ik jullie op de valreep nog  biernieuws uit de Gloriëtte.

We presenteren graag het laatste biertje uit de streek van Oudenaarde… klik en kijk als ge smeerde bliksem hier

Aangezien we het Smisje nog verkopen zullen de solden hier wat later beginnen dan normaal. Naar jaarlijkse gewoonte gaan de slechts verkochte bieren v.d kaart: ze gaan met de grote vakantie … “op voyage”. Ze verdwijnen om plaats te maken voor een paar nieuwe bieren.
De verdwijners zijn
  • Pater Lieven blond en bruin (wat ben je nu nog met paters de dag van vandaag … ;-) en
  • jammer misschien voor een paar mensen het “bolleke” van De Koninck

De nieuwkomers zijn:

  • Erdinger: de naam zegt het zelf: een Duits bier. En dit is de lekkere alcoholvrije versie voor Bob en Co.
  • de Jack’s precious IPA van brouwerij The Musketeers ( uit Ursel ) die vanaf september op flessen verkrijgbaar is,
  • L’Arogante (uit Gent) en
  • Petre Devos ( uit Oudenaarde )
Ook in de wijnen ga ik wat verandering brengen:  er zullen niet alleen Spaanse wijnen te verkrijgen zijn maar ook een nieuwe rode
en witte uit Portugal.  Later meer uitleg hierover .

Voor ik het vergeet: voor de pleziermakers, voor iedereen die houdt van goed gezelschap en voor de liefhebbers van volksspelen en voor hen die er bovendien “er graag ne goeien bij schellen” ,is er dit: na jarenlang niet meer samen op stap te zijn geweest, gaan we er nog eens voor:
We gaan op toernee met de autobus naar de Westhoek want daar weten ze dat ‘t leven goed is! Dus hou zondag 1 oktober vrij
want dan zijn we weg voor een ganse dag. Van zodra alles in kannen en kruiken is laat ik het weten zodat jullie kunnen inschrijven, ik kijk er nu al naar uit !
Dan rest er me enkel nog mijn verlofperiode door te geven: vermits de meesten onder jullie ofwel op vakantie gaan in juli of naar de Gentse en andere feesten afzakken, zijn we dit jaar ook gesloten in die periode nl.: de weekends van
  • 14/15 en 16 juli en
  • 21/22 en 23 juli .

Wegens feestjes ook dicht op zaterdag 29 juli.

Ik wens jullie allen een zonovergoten deugddoende vakantie toe en geniet ervan met volle teugen !

Groetjes

Mia

Tournée Minérale en zo…

Dag beste mensen ,

We zijn alweer februari! Niet alleen een korte maand maar deze maand is ook de Tournéé Minéralemaand. Ik heb er zo zitten over nadenken en het kan toch niet zijn dat al de dapperen onder jullie die er aan mee doen, thuis alleen zitten te verkommeren nu ze een maand lang geen alcohol gaan drinken. Wetende dat het hier in de Gloriëtte toch gezellig kan zijn (nvdr: het is er altijd gezellig!) is er speciaal voor jullie vanaf volgende week Jupiler 0,0% alcohol .

Jupiler 0,0 % is een alcoholvrije pils die gemaakt wordt met dezelfde ingrediënten als het klassieke pintje maar zonder alcohol. Het is een volwaardig alternatief voor degenen die een bierervaring willen maar niet noodzakelijk met alcohol.

Februari is ook de maand van toneel op de nabije school: Vorig weekend zijn ze eraan begonnen. Het is niet mijn gewoonte om reclame te maken voor mijn buren maar als jullie eens goed willen lachen en genieten moeten jullie er wel eens op af gaan:het is een leuk en plezierig stuk dat heb ik zelf mogen ervaren op de avant première.Kom er gerust naar toe op een of andere zaterdag.

Wanneer het schooltoneel is afgelopen beginnen wij eraan met het nieuwste stuk van Paul Goossens: “Beschuldigde, ga zitten!” Inschrijven kan bij Mia of in de Gloriëtte, voor meer informatie, kijk bij “Wat is er te doen” of klik hier

 

groetjes,

Mia

Solden en een leuk Ardens plekje…

Dag iedereen,
 Normale solden duren gans de maand januari. In De Gloriëtte ligt dat anders: daar duren ze maar een weekend en het bier uit de solden, is uitverkocht. De Julius is van de kaart (figuurlijk dan, maar als je er te veel van drinkt, letterlijk) en dat is jammer voor hen die het graag dronken. Echter, ik koop dat biertje niet om het in mijn kelder te laten verjaren. Voor hen die het pas in 2017 ontdekten en het lekker vonden, raad ik aan om eens rond te snuffelen in ons bieraanbod. Er zijn waarschijnlijk nog bieren bij die jullie niet kennen en lekker zouden vinden en … af en toe eens iets nieuws proberen, kan nooit kwaad. In geval van hevige dorst of existentiële zythologische twijfel, begeef je als de bliksem naar de toog alwaar je steeds een woordje uitleg krijgt!
Iets anders: al jaren gaan wij naar dezelfde B&B “La Haute Voie” in Oizy, een typisch Ardens dorpje dat deel uitmaakt van Bièvre. Het is een bosrijke gemeente in de provincie Namen en ik raad het iedereen aan die van de stilte houdt. Wij voelen ons daar thuis in de winter bij de warme kachel en in de zomer op het mooie terras met – wat dachten jullie – een goed glas bier. Christ en Katrien hebben dan ook een uitgebreide bierkaart waar iedereen zijn smaak vind, is het niet met een bier dan kan het ook met een fruitwijn of andere delicatessen uit de streek.
Ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan van de B&B hebben ze een eigen bier op de markt gebracht: Kijk bij “bier van de maand” voor meer uitleg.
Graag geef ik jullie ook de website mee van de B&B want het is een aanrader zowel in de zomer als in de winter. Christ en Katrien zijn beiden Vlamingen en dus moeten jullie jullie Frans niet ophalen. Ze hebben niet alleen gastenkamers en een café met terras in de zomer maar ze richten ook heel wat activiteiten in. Misschien nog één ding over de B&B: het ontbijt is subliem !

 

Groetjes

Mia

Het Kerstmannetje gaat op café in de Gloriëtte…

Beste klanten,
 Kerstbieren – tegenwoordig gebruikt men ook wel eens de term “winterbieren”  – zijn jaarlijkse speciaalbieren die in beperkte oplage worden gebrouwen en dus maar een paar maanden verkrijgbaar zijn .

Voor mij is dit steeds een zoektocht naar het gepaste bier. Omdat de meeste van die bieren donker zijn, zijn ze vaak zoet en en hebben ze bovendien een stevig alcoholpercentage. In tijden van BOB-campagnes kunnen we zoiets missen als kiespijn en dus ben ik voor mijn bierkeuze uitgeweken naar Henegouwen.

Bij brouwerij De Ranke ( zie ook hier) uit Dottignies heb ik een gepaste “Père Noël” gevonden:
derankeperenoel
derankeperenoel2Het is een amber kleurig bier met een bittere, licht kruidige smaak en een zeer lange afdronk. Het is een bitter kerstbier waar de brouwers zoethout hebben aan toegevoegd. Het heeft een alcoholpercentage 7%. Dat valt dus goed mee als je weet dat de meeste andere kerstbieren tussen 9 en
% alcoholpercentage bevatten. Kostprijs is 3,20 euro .

 

 

 

 

 

Voor de liefhebbers van de Crabbelaar is er goed nieuws: het is terug in voorraad. De liefhebbers van Arabier zullen nog wat
geduld moeten uitoefenen.
groetjes,
Mia

 

De goddelijke vallei

Dag iedereen,

Na een mooie nazomer is er vorig weekend voorwaar een nieuw kwartaal begonnen en jullie weten ondertussen al wat dit wil zeggen: een nieuwe provincie in onze bierzoektocht!

De donkere dagen doen me denken aan de Ardennen en ik moet bekennen dat de zoektocht aan de Franse kant van ‘t land wat moeilijker is dan hier in Vlaanderen. Daarom kies ik deze maal geen specifieke provincie, maar de Ardennen in het algemeen.

We starten dus met een bier dat jullie waarschijnlijk wel kennen nl. een blonde Val – Dieu, een abdijbier. De bieren die tegenwoordig in de abdij worden gebrouwen, zijn oorspronkelijk een traditioneel product van de vroeger Val-Dieumonniken. De bieren zijn echte, originele Belgische abdijbieren, gemaakt zonder toevoeging van aroma’s noch kruiden en gebrouwen volgens de oude methode.

val-dieulogo

Ik stel jullie de blonde voor: het is een fris blond bier met een sterk karakter en een aangename en bittere smaak. Gekoeld is het uiterst aangenaam om te drinken. Het lichte, witte schuim verdwijnt niet tijdens de degustatie . Alcoholpercentage: 6%.
Meer nieuws vind je hier
 valdieublond
De La Chouffe-drinkers onder jullie moet ik jammer genoeg teleurstellen: het bier komt nog niet meteen op het vat. Het word immers
verslagen door de Jack dat enkel verkrijgbaar is op vat en dat door zijn frisse, bittere smaak enorm populair is bij velen onder
jullie.

Weet je wat ik zie als ik gedronken heb.. .?

Lieve bierfan(a)ten :-),
 September! Dat vraagt om een nieuw biertje en wat voor één! En zelfs als u er niet van gedronken hebt, ziet u…. olifantjes!
Jack’s Precious IPA en al meteen van het vat. Sorry voor de kriekliefhebbers, maar het kriekbier wordt voortijdig van de tap verwijderd ten voordele van “den Jack”.
 jacks-precious-ipa-720x480
Jack’s Precious IPA is een ode aan de laatste olifant uit de Gentse zoo. De zoo sloot in 1904 de deuren. Een legende ? Ik weet het niet maar in ‘t kort vertel ik jullie het verhaaltje.
 Toen de zoo de deuren sloot was er nog één dier waar ze blijkbaar geen weg mee wisten: Jack, de olifant. De directie besloot na veel vijven en zessen de olifant te verkopen per opbod in de veronderstelling dat een circus het beest zou kopen. Tot ieders verbazing werd het beest gekocht door ene Si(e)ske de Gentse gistmarchand  die het op zijn beurt wou verkopen aan een circus in Engeland, maar die verkoop ging niet door. Daarom hebben ze hem maar in worsten gedraaid in Nederland. Zeer triest einde voor zo’n beest. Meer over de legende van olifant Jack vind je hier. Sommigen beweren dat “zij” Betsie heette.
 Dit bier is dus een ode aan die arme olifant. Het bier wordt gebrouwen door  brouwerij “The Musketeers” uit Ursel, die al een ruime bekendheid hebben verworven met hun Troubadour Blond, Troubadour Obscura (bruin) en Troubadour Magma. In maart 2016 is het bier aan de pers voorgesteld. Zie ook hier
 Jack’s Precious IPA is een uitgesproken India Pale Ale, gebrouwen zoals een echte IPA volgens The Musketeers moet zijn: in balans en toch anders. Het is een verfrissend en licht doordrinkbaar degustatiebier met een alcoholpercentage van 5,9%. Jack’s Precious IPA heeft het karakter van een floraal boeket met een citrusaccent. Het bier smaakt zacht fruitig en romig. De bitterheid van de bloemige en kruidige hop is niet overheersend. Het bier heeft een lichttroebele bleekgouden kleur met een sneeuwwitte schuimkraag die achterblijft als een zijden rand na het degusteren.

Momenteel wordt het bier nog gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi, maar begin september 2016 hebben de brouwers een oude steenbakkerij gekocht in St. Gilles-Waas waar ze een nieuwe brouwerij en brasserie zouden bouwen. Het complex zou moeten klaar zijn in 2018 . Lees meer er meer over hier

Bij het voorstellen van het bier is er ook enige commotie ontstaan over het gebruik van de afbeelding van “een” olifant. Lees er meer over hier en de repliek van de Urselse brouwers.

Hopla, weer een nieuw bier: “l’Arogante est arrivée…”

Dag beste klanten,

De vakantie is vordert goed en zo ook onze biertocht doorheen Oost-Vlaanderen. We belanden terug in onze buurt (gedeeltelijk toch) want de nieuweling in onze bierfamilie is een Gents-Waals biertje: l’Arogante

larogante1

l’Arogante is het sprankelende resultaat van de combinatie “La Roche-en-Ardenne” en “Gent”. Het idee voor dit blond, hoppig én op en top Belgisch bier is ontstaan in een gezellig café in  La Roche-en-Ardenne. Het zou ons niet verwonderen dat de eerste recepten op een …. bierviltje werden neergekrabbeld :-) Het recept werd trouwens ontwikkeld in een Gentse garage (“nie pleuje!”) nadat er eerst uitgebreid werd geëxperimenteerd in een Ardense garage en het bier wordt nu gebrouwen door de ‘Proef’brouwerij uit Lochristi.

De aangename bitterheid en de uniek fruitige aroma’s, zo schrijven de brouwers Pedro en Nicolas, dankt het bier aan de zorgvuldig uitgekozen hopsoorten. Het bier wordt gebrouwen met lichte moutsoorten die instaan voor de blonde kleur. De gist en de mout zijn geselecteerd om de hoparoma’s ten volle tot hun recht te laten komen. Extra kruiden heeft dit bier niet nodig want, “arrogant” als het is, daagt het u uit om het te degusteren en met andere bieren te vergelijken, want… “c’est moi la plus spéciale, c’est moi la plus belge, ik ben de hoppigste”

Voor meer informatie over het bier kijk hier en hier lees je meer over de ‘Proef’brouwerij!

larogante2