Archief per Maand: februari 2016

Nieuwe maand d.w.z. nieuw bier

Dat heb ik nu eens graag, zie: een nieuwe maand en kunnen starten met een nieuw biertje.
Het is er eentje uit de provincie Luxemburg. We stappen af bij een gekende brouwerij met dwergen als handelsmerk: Brasserie d’ Achouffe te Wibrin-Achouffe, nabij Houffalize, een stadje dat aan de oevers van de Ourthe ligt weg te soezen. De geschiedenis van de brouwerij begon eind de jaren zeventig toen 2 schoonbroers (Pierre Gobron et Chris Bauweraerts) besloten een eigen biertje te brouwen. Op 27 augustus 1982 was het eindelijk zo ver: hun eerste “La Chouffe” was geboren.  Zoals met vele andere dingen is deze hobby voor de stichters behoorlijk uit de hand gelopen. De brouwsels werden zeer gesmaakt en de schoonbroers besloten zich voltijds met de brouwerij bezig te houden. Menige nieuwe choufkes werden er geboren! Eind 2006 besloten de brouwers het lot van hun bieren en de gekende, vrolijke kabouters in handen te leggen van brouwerij Moortgat die bereid was te investeren en het potentieel van de brouwerij te ontwikkelen. Ondertussen onderging het brouwselgebouw heel wat verbouwingswerken en er kwam een fraaie  brouwerij van onder het stof, de bieren vinden hun weg naar de 4 windstreken . Sorry ik wijk hier af van het bier dat ik jullie graag voorstel, maar een beetje geschiedenis is mooi meegenomen.  Neem ook eens een kijkje op hun webstek

houblon-col

Dus ik stel voor: Houblon Chouffe (“houblon” is frans voor hop). Het is een blonde tripel, type  India Pale Ale (IPA). De bittere smaak wordt bekomen door 3 verschillende hopvarieteiten. Het bier heeft een alc. percentage van 9 % en werd gelanceerd in 2006. Op het etiket staat een kromgebogen kabouter tussen de hopranken met hop en gerst op zijn rug en hebberig starend naar het bier. ;-)

Houblon is een bier voor hopheads !! En als ge uitgaat op Houblon Chouffe, breng dan uw Bob of Bobette mee…

Voor de nieuwsgierigen: hier vind je wat dat IPA-verhaal eigenlijk is.

Congé!

Nieuwe theatervoorstellingen in de Gloriëtte!

Van en met Paul Goossens

Yves Ago komt terug boven water en verdiept zich in de vakantiegewoontes van de modale Vlaming. Via grappige en soms onwaarschijnlijke verhalen loodst hij ons mee door binnen-en buitenlandse avonturen. Een vrolijke wandeling van Blankenberge tot Antalya.

congéWanneer?

 • 13 en 20 februari
 • 12 en 19 maart
 • 23 en 30 april
 • 21 en 28 mei
 • 4 juni

telkens om 20 uur.

Tickets kosten 9 euro en kan je op de volgende plaatsen bestellen:

 • In het café: doe ondertussen een klapke met Mia of de stamgasten, trakteer uzelf of uw toogcollega’s op een artisanaal biertje. U gaat welgemutst weer naar huis :-)
 • Per elektrieke post ofte e-mail  op die adres miavanderhaegen <AT> gmail <PUNT> com
 • Via deze webstek of telefoonnummer www.uitbureau.be (09/2337788)
 • Of bij de oorzaak des pleziers hemzelf: paul <PUNT> goossens <AT> gent <PUNT> be

De voorraad is beperkt. En dat hebben we gemerkt: de voorstellingen lopen langzaam vol. Wat is nog vrij?

 • 23 april nog 17 kaarten
 • 30 april nog 7 kaarten
 • 21 mei nog 14 kaarten

Wees fluks ende rap anders zit ge op den trap! 

Commentaar van Het Laatste Nieuws vind je hier