Geen ongeluk maar een Malheur !!

Beste mensen,
We zijn alweer in een nieuw kwartaal aanbeland en ondertussen weten jullie het al: een nieuw kwartaal is in bierland een nieuwe provincie. Er komen steeds nieuwe bieren bij en tegenwoordig weten de brouwers me goed te vinden!  We keren terug naar onze roots, Oost-Vlaanderen wel te verstaan.  Ik start onze toer weliswaar niet met een nieuw bier maar wel een zeer goed bier nl. Malheur van brouwerij De Landtsheer uit Buggenhout.

Het verhaal achter de brouwerij begint bij stamvader Balthazar De Landtsheer, die in 1773 in Baasrode werd geboren en er brouwerij “ De Halve Maan “ oprichtte. Zijn zoon, Eduard De Landtsheer, geboren in 1808 en voormalig burgemeester van Baasrode, nam de roerstok over.
In 1839 nam zijn kleinzoon, Emmanuel De Landtsheer, zijn intrek in de bestaande afspanning-boerderij-brouwerij “ ‘t Meuleke “ in Baasrode-Zuid. Hij veranderde de naam in “ Brouwerij De Zon “ (vandaar de oranje huiskleur). Het bedrijf was zo succesvol dat de boerderij mettertijd werd afgestoten en dat bier brouwen de hoofdactiviteit werd.

Zowel tijdens Wereldoorlog I als Wereldoorlog II werd de brouwactiviteit tijdelijk stopgezet.
In afwachting van betere tijden schakelde Emmanuel De Landtsheer over van “brouwen” op “bottelen en bierhandel”, toen de pilsbieren, die hij niet zelf kon brouwen in zijn brouwerij, populair werden. Zo werd hij depothouder voor de Mechelse brouwerij Lamot en de trappistenbrouwerij van Westmalle en onder meer invoerder voor Pilsener Urquell. Zijn zoon Adolf volgde hem op en was trouwens ook 33 jaar lang burgemeester, weliswaar van Buggenhout.

In augustus 1997 werd in de Buggenhoutse Mandekensstraat (Baasrode-Zuid) de oude brouwerij van de familie De Landtsheer terug opgestart door Manu De Landtsheer, zoon van Adolf, onder de naam “ Brouwerij Malheur “.  Zo werd de familiale brouwtraditie in ere hersteld. Meer informatie vind je hier

malheur-8 malheur-logo

 

Malheur 8, die we in de Gloriëtte serveren, is pas “af” als het 2 maanden gerijpt heeft in de bierkelders van de brouwerij.  Het wachten loont zeker de moeite want het bier is heel smakelijk en 100 % natuurlijk.

Laat een reactie achter