Bier van de maand: november 2017

Zoals gezegd: de Brusselse omgeving heeft niet alleen gueuzebrouwers maar ook de Brasserie de la Senne

Yvan DE BAETS en Bernard LEBOUCQ komen elkaar tegen in 2002, tijdens de tweede editie van de Zinnekeparade. Bernard had voor dit unieke Brusselse evenement het intussen befaamde ZINNEBIR gecreëerd.
Eind 2003 starten zij hun carrière als professionele brouwers met de oprichting van een microbrouwerij in de oude opslagplaats van brouwerij Moriau te Sint-Pieters-Leeuw , de ‘Sint-Pieters Brouwerij’. Na twee jaar van groeiend succes werd deze plek al snel te klein en moest er stilaan uitgekeken worden naar uitwijkmogelijkheden. Yvan en Bernard besluiten dan om hun droom te verwezenlijken : een nieuwe brouwerij oprichten in Brussel. Om hun liefde voor deze stad te onderstrepen wordt de naam van de nieuwe brouwerij een eerbetoon aan de rivier waaraan Brussel meer dan duizend jaar geleden is ontsproten:

breasseriedelasenneBRASSERIE DE LA SENNE.

Ze brouwen verschillende bieren op artisanale wijze, niet gefilterd, niet gepasteuriseerd . Eén daarvan is Taras Boulba: lichtblond bier met 4,5 % alcohol, sterk gehopt met een van de meest vermaarde aromatische hoppesoorten, wat het een erg fris en fruitig aspect geeft. Het heeft  verfrissende nuances die aan citrusvruchten doen denken.

Ze brouwen verschillende bieren op artisanale wijze, niet gefilterd, niet gepasteuriseerd. Een bier daarvan is

Taras Boulba. TARAS-BOULBA

Waarvandaan komt de naam? Taras Boulba isIn het 17e-eeuwse Oekraïne strijden de kozakken met de Polen om de Turken te verdrijven. De Polen hebben aan de kozakken de controle over de steppen beloofd, maar ze komen die belofte niet na en verjagen de kozakken. Kozakkenleider Taras Boelba leidt zijn zonen op tot krijgslieden in de hoop ooit de steppen te heroveren op de Polen. Hij laat hen op een Poolse school studeren om te spioneren. Maar zijn zoon Andrej wordt daar verliefd op een Poolse prinses. Wanneer Taras Boelba later met zijn kozakken optrekt tegen de door de Polen bezette stad Doebno, verneemt Andrej dat zijn geliefde daar verblijft. Om haar te redden pleegt hij verraad en dat leidt uiteindelijk tot zijn ondergang.
De novelle van Nikolaj Gogol is naar het Brussels en dito context vertaald: Vader Taras wordt razend kwaad op zijn VLaamse zoon omdat hij met een Waals meisje trouwt: “Smeirlap!.. Awel, merci!.. Taras Boulba is roezeg van kolaire: Zanne zaun es mi en wolline getraut!”